[dutch]

Woendsdag 22 April

S’ochtends waren Salah en ik al vroeg in de oude binnen stad om te filmen voor een minuut. Het wordt een filmpje over de Al-Mu’izz street. Hij is 4800 meter lang en de meest geconserveerde straat in Cairo. Prachtige bouwkunst. Het is ook een hele schone straat overal  straatvegers die elk peukje waarnemen. Helaas belet dat de doorsnee Cairoees niet om alles op de grond te gooien. Er is ook geen enkele prullenbak. Ik weet niet wat de reden is. In Istanbul zijn die er niet om bandieten  geen kans te geven om er explosief materiaal in te stoppen hier ik weet het niet.  Soms denk ik hier wel eens aan het Ster spotje in Nederland over hou u straat schoon. Dat zou hier geen overbodige luxe zijn. Niet in de hoofdstraten die zijn redelijk tot goed schoon maar zodra je een blik in een zijstraat werpt zwermen de plastic tassen en vuilnishopen je tegemoet. Mensen zijn niet gemotiveerd om maar iets voor de stad te doen als het niet direct met hun eigen stoeptegel te maken heeft. Het land is van Moebarak en er is geen verbinding naar de Egyptenaren zelf. Het is overleven en de rijken worden steeds rijker en de rest ah ja IN SHALLA!

Maar goed terug naar de Al-Mu’izz street vele mannen zagen er op zijn zondags uit. Mooie Djellaba’s ,witte tulbanden en mooi gedrapeerde ruimvallende sjaals . En niet een paar soeffi’s maar erg veel. Het waren vooral oudere mannen.  Hoe zie je nu aan oudere vrouwen dat het een feestdag is?  Op de eerste plaats lopen die al niet zo vaak  in groepjes ontspannen over straat. Zitten  vaak in groepjes een beetje op straat en een beetje verscholen…. en meestal lopen ze gehaasts zoals ik al eerder schreef, vaak met plastic zakken en of een kind op de schouder. Oudere vrouwen zijn meestal ook echt dikker dus  veel wijde stof en aan die stof zal wel te zien zijn dat het feest is. Ik let vaak op de zoom. Als die vies is wil dat vaak zeggen dat die vrouw niet veel keus heeft welke ze aan zal doen. Ik denk ook veel af te kunnen lezen aan de schoenen die ze aan hebben en hoe verzorg die eruit zien. Maar goed, wat blijkt, vandaag is er weer een feestdag en wel van Al Hussein Mouled . Uit heel Egypte zijn de mensen naar Cairo getrokken en bezetten met rieten matten,  gaskomfoors en grote tassen de binnenplekken van huizenblokken. Het woord bezetten klinkt erg illegaal maar voor deze gelegenheid geeft men toestemming. Meestal zijn het weer “bekenden” van vrienden…..

Hayam Abeldel Baky  heeft tussen 2.00 en 3.00 uur  in het ochtendgloren een prachtige film geschoten.  Soeffi’s dansen de Zikr. Het is prachtig gefilmd en een uniek moment kan geen derwisj voorstelling in een theater aan tippen.

Hierbij stills uit de film ZIKR.

[nggallery id=13]

[/dutch]

[english]

Wednesday 22 of April

Unfortunately my translator is not able any more to take care of my text in Dutch. So i try now to write something in English by my self but…….forgive me my mistakes.

This morning Sahla and me where are already very early on the road to make a one minute of the de Al-Mu’izz -Din Allah street. It is a very old street with still a lot of beautiful Muslim architecture. The street is 4800 meters long

and not influents by modern times. It is a place where a lot of tourist likes to go so there is contestant cleaning!

To day it was also the celebration day of Al Hussein Mouled. A lot of Dervish from all over Egypt came to Cairo to celebrated. Hayam shoot a wonderful video during 2.00 and 3.00 of dancing dervish. So I took a couple of stills out of it.

[nggallery id=13]

[/english]