[dutch]

Maandag 20 april

Gisteren was het SHAM EL NESSIN. In het Nederlands de Lente dag. Het valt op de eerste maandag na het Koptisch Orthodox paasfeest.Voor zowel de moslims als de christenen is het is een algehele feestdag en vakantie dag. De oorsprong ligt 4500 jaar geleden tijdens de tijd van de farao’s. Het was het een landbouw/boeren feestdag. Het verhaal gaat dat frisse lucht op deze dag een speciaal effect te hebben op de gezondheid schijnt te hebben. En daarom trekken er vele Cairezen vroeg op uit. Boottochtjes op de Nijl en naar de dieren tuin. Salah en ik togen samen met 93.000 anderen naar de Zoo. Voor slechts een Egyptische pond (13,5 euro cent) konden we naar binnen. Wie er nu meer ruimte en frisse lucht had de dieren of wij laat zich makkelijk raden. Maar dat is geen punt voor de bewoners van hier. PrivĂ© ruimte is een voor vele ongekende luxe in een stad met 15 miljoen inwoners waar er minstens een miljoen per jaar van bijkomen. Mensen met tassen vol eten verdrongen zich voor de ingang om een kaartje te bemachtigen. Iedereen straalde en was blij. Mensen hier zijn altijd erg vriendelijk en behulpzaam maar nu zag ik ook de blijheid naar elkaar toe. Een groot gezamenlijk feest. Zoals mijn ervaring met de ramadan. Mensen houden van -het vieren- samen. En dat alles wordt zeker ook uitgedrukt in het samen delen en genieten van eten. Gezouten vis, gele bonen en linzen zijn het traditionele recept op Sam El Nessin zij symboliseren het gevoel van hoop en het begin van de lente. Die bonen zijn verschrikkelijk zout. Daarom is wie weet mijn lente stralend en hoopvol begonnen. Het was een geweldige dag samen met Salah.

De binnen stad van Cairo was dan ook zo stil als Amsterdam op een vroege zondag ochtend. Zie foto

[nggallery id=12]

[/dutch]

[english]

20 April Sham El Nessin ” The Spring Day”

Sham El Nessin means ” Smelling the Breeze” It is a public holiday celebrated by the Egyptians. It falls on the first Monday following the Coptic Orthodox Easter. It should be mentioned that,Sham El Nessin holiday has originally been an agricultural festival and it may seen its birth 4,500

years ago since the days of the pharaoh.

Together with Salah and 93.000 inhabitants of Cairo I celebrated this day in the Zoo. Cairo itself is as quiet as an early Sunday morning in Amsterdam.

[nggallery id=12]

[/english]