[dutch]

Zondag morgen 4.15. Cairo Bedoein Hotel

Het was prachtig om zo vroeg in  de ochtend de stad binnen te rijden.( Het vliegtuig had vier uur vertraging wegens een technisch mankement). Enkele minaretten waren prachtig verlicht en hier en daar was nog een winkeltje open en natuurlijk altijd mannen die buiten thee zitten te drinken en aan de waterpijp hangen.  Heel jammer dat ik mijn camera niet handklaar bij  me had, was al een prachtige een minuut geworden.  De stad zo stil nog misschien niet voor  iemand die voor het eerst hier komt maar ik weet hoe het over en paar uur is.  Hopelijk wordt ik vannacht niet wakker en denk  in een eerste impuls dat er een kakkerlak op mijn gezicht loopt. Het risico dat er een stuk klak naar beneden komt is misschien wel groter. Zodadelijk begint de oproep tot gebed weer en ik doe mijn oordoppen in en hoop nog wat uurtjes te slapen.

Maar wat gebeurt er tot mijn verbazing ik word wakker van klokkengelui. Het is zondag en de Kopten hier gaan naar de kerk!

[singlepic id=6 w=320 h=240 float=] [singlepic id=8 w=320 h=240 float=]

[/dutch]

[english]Sunday, 4.15 a.m. Cairo Bedouin Hotel

It was wonderful to drive into town so early in the morning (the plane had a four-hour delay due to a technical fault). Some of the minarets were beautifully illuminated. A few shops were open here and there and, of course, men were sitting outside, drinking tea and smoking water pipes, huddled in groups. What a pity I didn’t have my camera on hand. This would have made a wonderful one-minute. The city might not look all that quiet to someone who comes here for the first time, but I know how busy it will get in a couple of hours. Hopefully, I won’t wake up later and think, half-asleep, that a cockroach is walking across my face. The chance of bits of plaster raining down on me is probably greater. The call to worship will begin soon. I put my earplugs in and hope to sleep a few hours more.

But, to my utter amazement, I wake up to the sound of bells. It’s Sunday, and the Coptics are on their way to church.

[singlepic id=6 w=320 h=240 float=] [singlepic id=8 w=320 h=240 float=]

[/english]